Na velikonoční mazanec se tradičně zadělávalo těsto na Bílou sobotu, v neděli, na Boží hod velikonoční, se pak mazanec nechával světil v kostele a svěcený se pak rozkrajoval na sváteční nedělní oběd. Receptů, jak mazanec připravit, je spousta. Vyzkoušejte ten náš.
Mazance u nás pečeme ode dneška až do Velikonočního pondělí. Váží 0,5 kg a cena je 115 Kč. V prodeji jsou na všech našich provozovnách (otevírací hodiny o velikonočních svátcích zde).
Recept na velikonoční mazanec z Kredence
Na 1 velký nebo dva malé mazance
Ingredience:
1 kg hladké mouky
140 g cukru
20 g vanilkového cukru
Citronová kůra ze 2 citronů
200 g hrozinek
140 g másla
Kostka droždí (25 g)
3 vejce k (z toho 1 k potření)
Vlažné mléko (1 dl)
Špetka soli
Nasekané mandle
Postup
V míse do vlažného mléka nadrobíme droždí, přidáme trochu cukru a poprášíme moukou a počkáme cca 15 min, než nám vzejde kvásek. Poté do mísy přidáme zbytek cukru, mouku, 2 vejce, vanilkový cukr, hrozinky, máslo a špetku soli a vařečkou nebo rukama vše vypracujeme do hladkého těsta. Pokud bude těsto příliš tuhé, je možné dle potřeby zalít trochou mléka. Vypracované těsto zakryjeme utěrkou a necháme cca 30 min odpočinout. Po vykynutí vyklopíme těsto na vál a uděláme z něj jeden větší nebo dva menší bochánky. Bochánky dáme na plech pokrytý pečícím papírem a ponecháme dalších 60 min odpočinout, aby dokynuly. Pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nasekanými mandlemi. Nakonec ostrým nožem uprostřed bochánků uděláme kříž. Pečeme v troubě na 150°C (menší bochánky 0,5 kg cca 45 min, větší okolo 1 kg cca 60 min.).
Pozn. Těsto obsahuje hodně cukru, je třeba mu na vykynutí dát čas.